http://www.miajoki.com/images/han_hauta2.jpg

 

Enkelien alkuperä

 

Raamattu puhuu paljon enkeleistä. Vanha testamentti mainitsee niitä hiukan yli 100 kertaa. Uusi testamentti puhuu heistä noin 165 kertaa. Koska niistä puhutaan niin paljon on syntynyt jopa oma oppi niistä, angelologia, kuten teologit sitä nimittävät. 

 

Raamatun mukaan enkelit ovat luotuja olentoja. He eivät ole, eivätkä koskaan olleet ihmisiä.

 

Kaikki enkelit Jumalan maailman kaikkeudessa luotiin alun perin hyviksi ja pyhiksi. Jumalahan teki ja totesi sitten koko luomakuntansa hyväksi (1 Moos 1 :31; 2:3).

 

 

 

Enkeleiden tehtävä

 

Jumalan enkelit ovat lähettiläitä, sotureita, sanansaattajia, suojelijoita, kaikessa ja kaikin tavoin he palvelevat Jumalaa ja korottavat vain Häntä.

 

Sillä hän antaa enkeleilleen sinusta käskyn varjella sinua kaikilla teilläsi. (Psa.91:11)

 

http://mediaserver-2.vuodatus.net/g/70566/1235634618_angel8.jpg

 

 

Vaikka enkelit ja ihmiset ovat eri olentoja, on tiettyjä yhtäläisyyksiä.

 

 

Esim. molemmat ovat luotuja olentoja; molemmat ovat rajallisia; molemmat ovat riippuvaisia Jumalasta olemassaolon ja jatkuvan hyvinvoinnin suhteen; molemmat ovat vastuullisia ja tilivelvollisia Jumalalle teoistaan (1. Kor. 6:3; Juuda j. 6) Mutta tästä huolimatta ihmiset ja enkelit ovat olemukseltaan erilaisia.

 

- He eivät ole vainajien henkiä. Jumala loi enkelit enkeleiksi.
- He ovat persoonallisia olentoja kaikkine persoonalle kuuluvine ominaisuuksineen - heillä on järki, tunteet ja tahto.
- He ovat ruumiittomia (puuttuu aineellinen rakenne) ja näkymättömiä.
- Vaikka he ovat näkymättömiä, heillä on kyky ilmestyä ihmisille.
- He ovat paikkaan sidottuja ja heidän täytyy "matkustaa" paikasta toiseen.
- Joillakin (kenties kaikilla) enkeleillä on siivet.
- He ovat hyvin voimakkaita, joskaan eivät kaikkivaltiaita.
- He ovat pyhiä (heidät on erotettu synnistä ja erotettu Jumalalle) .
- He ovat kuuliaisia Jumalalle.
- He ovat älykkäämpiä kuin ihmiset, joskaan eivät kaikkitietäviä kuten Jumala.
- He ovat kuolemattomia. 

 

 

http://phnet.fi/yritysesittelyt/enkelimessut/images/enkeli_3_pikku.jpg

 

Langenneet enkelit

 

Raamatussa on yllin kyllin todisteita Saatanan ja demonien olemassaolosta ja toiminnasta. Raamatun mukaan Saatana on luotu olento, jolla suuresta voimastaan huolimatta on omat rajoituksensa. Saatanalla ei ole yksin Jumalalle kuuluvia ominaisuuksia: hän ei ole kaikkialla läsnä oleva, kaikkivoipa eikä kaikkitietävä. Saatana on luotu olento ja sellaisena alempi kuin Luoja, jolle hän on myös vastuussa teoistaan. Saatana voi olla vain yhdessä paikassa kerrallaan; hänen voimansa on suuruudestaan huolimatta rajallinen, samoin hänen hallussaan oleva tieto.

 

http://www.sisustustaulu.com/taulukuvat/isotkuvat/enkeli2.jpg

 

 

Enkeleitä ei Raamatun mukaan saa palvoa eikä rukoilla. He ovat Jumalan palvelijoita, sanansaattajia ja Hänen tahtonsa toimeenpanijoita. Heitä on erilaisia ja eri tehtäviä varten. Juutalainen perimätieto nimeää useita enkeliluokkia, mutta Raamattu mainitsee vain kaksi, serafit ja kerubit. Jotkut enkeleistä mainitaan myös nimeltään: Miikaelin ja Gabrielin lisäksi mainitaan langennut enkeli, Saatana, ja apokryfikirjoissa myös enkeli Rafael.

Serafit palvelevat Jumalaa valtaistuimen ääressä. He ovat kaiketi juuri niitä hohtavia olentoja, joita psalminkirjoittaja kuvailee 'tulen liekeiksi'. Jesajan näkemässä näyssä heillä oli kuusi siipeä, joista kahdella he peittävät kasvonsa Jumalan valtaistuimesta lähtevän kirkkauden tähden. (Jes. 6:1-4) Siivet lienevät vertauskuvallisia; tuskin henkiolento niitä ainakaan liikkumiseen tarvitsee, vaikka Jesajan näyssä serafit lensivätkin kahta siipeään käyttäen. Myös Ilm. 4. luku kuvailee kuusisiipisiä, Jumalan valtaistuimen ympärillä olevia olentoja.

 

http://www.miajoki.com/images/j.enkeli_ja_maria2.jpg

 

 

Matt. 18:10 "Katsokaa, ettette halveksu yhtäkään näistä pienistä; sillä minä sanon teille, että heidän enkelinsä taivaissa näkevät aina minun Isäni kasvot, joka on taivaissa."

Tässä Jeesus sanoo näiden enkelien olevan taivaissa, ei lasten vierellä, kuten kirjoissa kuvataan, joten tämän kohdan perusteella voidaan enintään päätellä enkelien tarkkailevan ihmisiä.