http://2.bp.blogspot.com/_Ic93hJOeblU/R1rFuELF2EI/AAAAAAAAAS4/q1iAywFdszk/s320/kuva2.jpg

 

Koulujen joulujuhla eli kuusijuhla on syyslukukauden loppuhuipentuma. Se on koulun juhla- tai voimistelusalissa pidettyjä juhla,johon valmistaudutaan huolellisesti ja johon kutsutaan lasten vanhemmat ja usein myös pikkusisarukset.

Koulujen kuusijuhlat ovat uskonnollissävyisiä, lämpimän lapsenmielisiä tilaisuuksia. Kuusijuhliin kuuluvat kynttilät, suuri koristeltu joulukuusi, Enkeli taivaan -virsi, seimikuvaelma, joululaulut, tonttuleikit, usein jopa satunäytelmä, jota on harjoiteltu viikkokausia, ja huipennuksena piparkakku- ja makeispusseja jakava joulupukki. Koulun juhlilla on kansakoulujen alkuajoista 1800-luvulta alkaen ollut huomattava vaikutus kotien juhlatapoihin: moni suomalainen maalaislapsi on nähnyt joulukuusen ensimmäisen kerran vasta koulun kuusijuhlassa. Varhaisemmissa kansakoulujen kuusijuhlissa joulupukki saattoi jaella köyhimmille lapsille makeisten lisäksi kenkiä ja vaatteita.

 

http://1.bp.blogspot.com/_fyxOnoNG62g/Sx0rdAANytI/AAAAAAAAAIY/mGW_cp6Ij38/s640/joulu2.jpg

 

Ennen kansakoulujen aikaa koulujen syyslulukauden päättäjäisiä vietettiin Lucian päivän tienoilla. 1700-luvun loppupuolen triviaalikoulun eli alkeiskoulun joulujuhlasta on kuvaus esimerkiksi Sara Wacklinin teoksessa Satanen muistelmia Pohjanmaalta. Juhla alkoi jo kello 6 aamulla, koulu oli yltyleensä koristeltu talikynttilöillä, lattialle oli siroteltu kuusenhavuja ja koulun eteisessä oli kaupan voitaikinatorttuja. Joulujuhla oli samalla myös tutkinto, jossa oppilaita kuulusteltiin arvovaltaisen yleisön läsnäollessa. Lopuksi koulun oppilaat, kaikki poikia, esittivät vanteita pyöritellen vanhan kaaritanssin laulaen samalla latinankielistä jouluaiheista ylistysvirttä. Tällaisesta kaaritanssista on tietoja jo Olaus Magnuksen 1500-luvulla ilmestyneessä teoksessa Pohjoisten kansojen historia. 1700-luvun ja 2000-luvun joulunalusajan koulujuhlaa yhdistävät siis kynttilät, kuusentuoksu, joululaulut, joululeivonnaiset ja tanssileikki.

http://religiouschristmaspictures.com/graphics/angel2.jpg

 

Enkeli taivaan lausui näin:
"Miks hämmästyitte säikähtäin?
Mä suuren ilon ilmoitan
Maan kansoille nyt tulevan.

Herramme Kristus teille nyt
On tänään tänne syntynyt.
Ja tää on teille merkiksi:
Seimessä lapsi makaapi."

Nyt Jumalalle kunnia,
Kun antoi ainoon Poikansa.
Siit enkelitkin riemuiten
Veisaavat hälle kiitoksen.

http://1.bp.blogspot.com/_iGMrmqdfr_E/SzIibyHdx1I/AAAAAAAAODU/IpKO8IYThzY/s320/enkeli-4.jpg