Jouluglögi
noin 1 litra
1 pullo (75 cl) punaviiniä
1 pala kanelitankoa
1 pala pomeranssin kuorta
1 pala inkivääriä
5 kpl kokonaisia neilikoita
1/2 tl kardemummansiemeniä
1/2 pulloa pöytäviinaa
200-300 g palasokeria tai fariinisokeria
Kaada viini kattilaan ja lisää joukkoon kaikki mausteet. Kuumenna hitaasti, jotta mausteista ehtii irrota makua.
Voit siivilöidä viinin ja kaataa sen takaisin kattilaan. Lisää viina ja kuumenna jälleen varovaisesti.
Mausta sokerilla makusi mukaan. Pane glögilasiin kuorittuja manteleita ja runsaasti rusinoita ja tarjoa glögi tulikuumana.
4 dl vettä
1 dl sokeria
1-2 kanelitankoa
10 kokonaista neilikkaa
1 tl kardemumman siemeniä
pala inkivääriä
1 dl mustaherukkamehua
1 plo punaviiniä
(1-2 dl maustamatonta viinaa)
laseihin tai mukeihin:
kuorittuja manteleita
rusinoita
1. Keitä vettä, sokeria ja mausteita 10-15 min.
2. Siivilöi mausteliemi. Sekoita joukkoon mustaherukkamehu ja viini.
3. Kuumenna glögi, mutta älä enää keitä sitä.
4. Kaada glögi laseihin tai mukeihin, joiden pohjalla on rusinoita ja kuorittuja manteleita. Terästä juoma halutessasi viinalla. Tarjoa heti.
Joulumuorin erikoinen
4cl Mustaherukka-Rommi likööriä
Glögitiivistettä+vettä
Rusinoita, manteleita
Glögivanukas
2 dl vahvaa glögiä
2 liivatelehteä
Vaniljavanukas:
1 dl kuohukermaa
1 dl sokeria
vaniljatanko
1 liivatelehti
2 dl kuohukermaa
Päälle:
3 dl mustaherukoita
tomusokeria
mustaherukkalikööriä
1.Tee glögivanukas. Liota liivatteita vedessä muutaman minuutin ajan. Purista vesi pois ja liuota tilkkaan kiehuvaa vettä. Lisää seos glögiin ja annostele neljään maljaan. Ripottele päälle sokeria.
2.Liota vaniljavanukkaan liivatelehti kuten edellä. Kiehauta desilitra kermaa, sokeri ja vaniljatanko. Purista liivate kuivaksi ja lisää joukkoon. Vaahdota kerma ja lisää vaahto jäähtyneeseen seokseen, poista vaniljatanko.
3.Annostele vanukas hyytyneen glögivanukkaan päälle niin, että vanukkaat pysyvät kerroksittain. Ripottele päälle sokeria. Anna hyytyä jääkaapissa muutama tunti.
3.Sekoita mustaherukat ja likööri keskenään, makeuta. Jaa seos annosten pinnalle.
Kaarle xiv juhanan glögi (vuodelta 1844)
Huom! Juomakelpoista 1-2 viikon kuluttua!
0,5 pullollista (halpaa) konjakkia
3 pullollista punaviiniä
1 pullollinen valkoviiniä
1 pullollinen sherryä
1 kg sokeria
1 appelsiinin kuori
1. Kuori appelsiini ja poista kuorista kaikki valkoinen. Suikaloi kuoret ja laita purkkiin. Kaada konjakki päälle. Peitä ja anna seistä 1-2 viikkoa.
2. Sulata sokeri niin pienessä vesitilkassa kuin mahdollista.
3. Siivilöi konjakki-appelsiininkuori seos.
4. Kaada maustunut konjakki, sherry ja viinit sokeriliemen sekaan. Sekoita.
5. Maista.
6. Lämmitetään tavallisen glögin tapaan ja tarjoillaan rusinoiden ja manteleiden kera.
Kommentit