http://kotiliesi.fi/s/files/Ruoka/luumuhillo.jpg

Ruotsalainen luumuhillo

1 kg luumuja
750 g sokeria
1 dl vettä


Halkaise luumut ja poista kivet. Laita luumunpuolikkaat ja sokeri kattilaan kerroksittain. Kaada päälle vesi. Anna mehustua huoneenlämmössä yön yli.
Kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoitellen. Anna hillon keihua hiljalleen 40 minuuttia. Kuori vaahto välillä hillon pinnalta.
Lusikoi kuuma hillo puhtaisiin kuumenntuihin lasipurkkeihin. Sulje heti kuumennetuilla kansilla. Säilytä jäähtynyt hillo viileässä.

 

Romminmakuinen luumukompotti

2 litraa, valmistusaika 1 tunti

1 kg kivettömäksi käsiteltyjä luumuja tai kriikunoita
2 dl vettä
500 g ruokosokeria
1 dl hillosokeria
1 dl tummaa rommia tai konjakkia
(kanelitanko)

Mittaa vesi ja ruokosokeri sekä kanelitanko kattilaan. Kiehauta. Lisää kivettömät, lohkotut luumut ja kriikunan puolikkaat sekä rommi. Kiehauta, lisää hillosokeri ja hauduta noin 20 minuuttia.

Jaa säilyke lasitölkkeihin, peitä kansilla ja jäähdytä noin 20 minuuttia. Säilytä kylmässä.

 

Omena-luumuhillo


 


1 kg luumuja
1 kg omenoita
3 dl vettä
2 kanelitankoa
2 timjaminoksaa
1 kg Dansukker Hillosokeria

Kalttaa ja kuori luumut ja poista kivet. Paloittele luumut. Kuori omenat, poista siemenkodat ja leikkaa omenat lohkoiksi. Pane luumut, omenat, vesi, kanelitangot ja timjaminoksat kattilaan ja anna kiehua hiljalleen kannen alla 5–10 minuuttia. Lisää hillosokeri ja keitä vielä 5-10 minuuttia. Ota kattila liedeltä ja kuori vaahto huolellisesti. Kaada hillo lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Sulje tölkit. Säilytä viileässä.

 

 

Mantelinen luumumarmeladi


 



1 kg luumuja
1 kg Dansukker Hillosokeria
50 g kuorittuja manteleita
1/2 dl luumuviinaa

Huuhdo luumut huolellisesti ja poista kivet. Paloittele luumut. Pane luumut ja hillosokeri kattilaan ja keitä sekoittaen 5 minuuttia. Lisää mantelit ja luumuviina. Kuori vaahto huolellisesti. Kaada marmeladi lämpimiin, hyvin pestyihin tölkkeihin. Täytä tölkit reunaan saakka ja sulje lämpimällä, hyvin pestyllä kannella. Säilytä viileässä.


http://www.giftgourmet.fi/WebRoot/Kaupat/Shops/GiftGourmet/44CF/4080/0572/AA4A/8860/5274/EB11/F27E/peachor_0026_brandy_h.jpg

 

Appelsiini/greippihillo

Tämä ohje on kooste useammasta eri ohjeesta, mutta pääosin yhdestä norjalaisesta ohjeesta.
Hillo ei ole kitkerää, koska vastoin ohjetta olen jättänyt kuoren valkoisen osan pois. Paras aika vuodesta on tehdä tätä talvella, kun appelsiinit ovat parhaimmillaan, meheviä ja edullisia. Hillo säilyy tosi hyvin ja tästä tulee iso annos.

4 isoa appelsiinia
1 sitruuna
(1 greippi)
1,5 litraa vettä
1,5 kg hillosokeria (tavallinenkin sokeri käy, mutta hillosokerilla varmistat hyytymisen)
3 tl sitruunahappoa (ei välttämätöntä, saa apteekista)

Kuori sitrukset perunankuorimaveitsellä (vain keltainen osa käytetään).
Lohko sitrukset ja poista tarkkaan valkoinen osa ja siemenet.

Keitä 1,5 litrassa vettä hiljaisella tulella KANNEN ALLA 1,5 tuntia.

Lisää sokeri ja sitruunahappo ja keitä ILMAN KANTTA 20 min. Soseuta sauvasekoittimella.
Purkita lämpimänä. Hillo on tässä vaiheessa vielä tosi löysää, mutta kyllä se hyytyy jäähtyessään.

 

Porkkana-appelsiinimarmeladi

3 dl appelsiinimehua
2 sitruunan mehu
500 g ohutta porkkanaraastetta
1 pkt hillo-marmeladisokeria
1/2 tl muskottipähkinää
2-3 appelsiinia kuutioina

Kaada mehut ja porkkanaraaste kattilaan, pane kansi päälle ja keitä miedolla lämmöllä melkein kypsäksi. Lisää hillo-marmeladisokeri, muskottipähkinä ja appelsiinikuutiot. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä 3-5 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Kuori vaahto pinnalta. Jäähdytä 15 minuuttia, sekoita välillä. Kaada puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin, sulje ja säilytä viileässä.

 

http://www.dansukker.com/Files/Billeder/Recept/appelsiinimarmeladi.jpg

 

http://www.ruokala.net/static_images/view/2697/size:recipe

 

Omenahillo

1 kg omenia
1 dl vettä
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1 pkt (330 g) Hillo-marmeladisokeria

1. Huuhdo omenat ja lohko ne kattilaan. Kaada päälle vesi ja keitä hiljalleen, kunnes omenat pehmenevät. Omenat voi kuumentaa pehmeiksi myös mikroaaltouunissa tai 200 - asteisessa uunissa foliolla peitetyssä, laakeassa astiassa.

2. Kaada pehmeät omenat käsikäyttöiseen, kammella veivattavaan sosemyllyyn. Kaada sose takaisin kattilaan. Lisää hyvin pestyn sitruunan raastettu kuori ja mehu sekä hillo-marmeladisokeri. kuumenna ja keitä viitisen minuuttia. Anna jäähtyä ja kaada puhtaisiin, kuumiin tölkkeihin sulje kansilla.

Vinkki: Jos keittiöstäsi ei löydy sosemyllyä, poista omenista ennen kuumentamista omenaporalla siemenkota ja kuori hedelmät.  Keitä kuoritut, siemenettömät ja lohkotut hedelmä soseeksi ja lisää sokeri. Jos haluat sileää sosetta, voit soseuttaa pehmeäksi keitetyt omenat sauvasekoittimella.

Vinkki: Hillon voi maustaa myös raastetulla, tuoreella inkiväärillä (1 rkl), mintulla tai kanelilla. Joukkoon voi myös lisätä tilkan rommia. Omernan kanssa voi hyvin sekoittaa myös pihlajanmarjoja, puolukoita, kvitteniä tai raparperia.

Omenahillo 

Noin 2 kg kuorittuja, lohkottuja omenoita

2 desiä vettä

1 kilo hillosokeria

Keitä lohkotut omenat pehmeiksi ja soseuta ne.

Laita soseen sekaan vesi ja hillosokeri. Keitä 10 minuuttia välillä sekoittaen. Purkita omenahillo mahdollisimman tiiviisiin astioihin.

 

http://www.ruokala.net/static_images/view/3970/size:recipe