Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870-1880-luvuilla. Joulun suosituimpina kukkina ovat vuodesta toiseen olleet tutut joulutähdet, hyasintit, ritarinkukat ja tulppaanit. Kauppapuutarhaliiton mukaan näistä joulutähtiä valmistuu suomalaisilta kukkaviljelmiltä noin 2,3 miljoonaa, hyasintteja lähes kolme miljoonaa, tulppaaneja useita miljoonia ja ritarinkukkiakin yli puoli miljoonaa. Viime vuosina joulun kasveina ovat yleistyneet myös punaiset tulilatvat ja joulukaktukset sekä paluutaan kukkavalikoimiin tekevä annansilmäbegonia. Jouluvalikoimiin kuuluvat myös monenlaiset jouluisiksi koristellut pienoishavupuut ja viherkasvi-istutukset. Myös leikkokukkakimpuille joulu tuo lisäkysyntää, joskin joulu on nimenomaan ruukkukasvien tärkeintä aikaa.

Joulukukkia on hoidettava oikein, jotta ne säilyisivät pitempään. Esimerkiksi joulutähti pitää valosta ja lämmöstä. Se voi kärsiä kohtalokkaasti, jos se altistuu kylmälle hetkenkin. Joulutähteä on kasteltava niukasti, vain tarpeen mukaan. Hyasintti taasen kannattaa hankkia mahdollisimman nuppuisena. Hyasintin kukinta-aikaa voidaan pidentää nostamalla se yöksi viileään. Kukkavarren taipumista voidaan estää pistämällä tukikeppi sipulin läpi ja sitaisemalla varsi kiinni nauhalla. Myös hyasinttia on kasteltava niukasti, ettei varsi veny turhaan. Leikkotulppaanien varsiin on syytä leikata uudet imupinnat terävällä veitsellä ennen kuin ne laittaa maljakkoon. Vettä maljakossa tulee olla hieman alle puolivälin. Parhaiten tulppaanit säilyvät, kun ne vie yöksi viileään paikkaan.

Vaikka luonnossa ei joulun aikaan mikään kukka kukikaan, värejä hehkuvat joulukukat ovat mukava piristys talvipakkasilla. Joulukukka lahjaksi ystävälle tai työtoverille - siinä on yksi joulun hyvän mielen salaisuuksista.

http://2.bp.blogspot.com/_7hDqd7b4lnQ/SSfXZZV3KLI/AAAAAAAAA4k/q3iEZ3rayo8/s400/Joulut%C3%A4hti.jpg

 

http://puutarha.net/keskustelu/aihekuva.asp?id=318604

 

 

Joulutähti viihtyy valoisassa paikassa. Se on erittäin kylmän arka eikä siedä vetoa yhtään. Kukkaa kastellaan kohtuullisesti. Sitä ei saa pitää koko ajan märkänä, vaan pintamullan on annettava kuivahtaa kastelukertojen välillä.

 

http://www.ess.fi/upload/image/2008/12/17/hyasintti.jpg

 

 

Hyasintti hurmaa jouluntuoksullaan. Se on yksi perinteisimmistä joulukukista. Hyasinttia tarvitsee kastella erittäin vähän.

 

http://www.sapergalleries.com/HerzigAmaryllisBloom-380.jpg

 


 

Amaryllis on suosittu ja kestävä joulukukka, joka ihastuttaa komealla ja kauan kestävällä kukinnallaan.Sipulista nousee vähintään kaksi kukkavanaa, joihin avautuu aina useampi kukka. Amaryllis on helppohoitoinen kukka, jota kastellaan säästeliäästi. Liika kastelu kasvattaa kukkavanan niin pitkäksi, että se kaatuu ilman tuentaa. Jos näin pääsee käymään, kannattaa vana leikata sipulista irti ja laittaa maljakkoon leikkokukaksi. Leikkokukkanakin amaryllis on komea ja kestävä.

 

http://3.bp.blogspot.com/_54f_femY5fc/SyTDfi5Cq4I/AAAAAAAABmM/-5SthZevVko/s400/joulukaktus+pallot.jpg

 

Joulukaktus sopii pohjois-, itä- tai länsi-ikkunalle.
Kasvi viihtyy normaalissa huoneenlämmössä, mutta ei siedä vetoa.
Kukinnan jälkeen n. 2. kuukauden lepoaika (niukka kastelu).
Loppukesällä on hyvä pitää toinen saman pituinen lepokausi.

http://3.bp.blogspot.com/_dLSVgS5AxBI/ScSIWQDj3XI/AAAAAAAAaKc/Eq4zTzcD8Cg/s400/Ardisiacrenata.jpg

 

 
Ardisia.Kukka viihtyy aurinkoisessa ja valoisassa paikassa.
Kesäisin n. 21° huoneessa ja talvisin n. 15°.
Talvisin kastelua kannattaa rajoittaa, mutta kesäisin on pidettävä huoli ettei kukka kuivu.

http://www.finnflorist.fi/ep/CustomerPics/tulilatvakeskikokoaniliini.jpg

 

 

 

Tulilatva viihtyy parhaiten mahdollisimman valoisalla paikalla, normaalissa huoneenlämmössä. Se on mehikasvi, joten sitä on kasteltava varoen. Jatkuvasti märässä mullassa kärsivät ensin juuret, ja lopuksi koko kasvi mätänee. Tulilatvan ravinnetarve on myöskin hyvin vähäinen, eikä se kukinta-aikanaan juurikaan tarvitse lannoitusta. Tulilatvaa voi lisätä helposti juurtuvista pistokkaista. Kukintaa kotioloissa vaikea saada uusiutumaan. Edullisen hintansa vuoksi tulilatva yleensä ostetaankin kertakäyttökasviksi, ja heitetään pois kukkien lakastuttua.