Itse tehdyt joulumakeiset


HELPOT JA NOPEAT KOLARUUDUT

 2 rkl vehnäjauhoja
1 tl kaakaota
2 rkl siirappia
2 rkl voita tai muuta rasvaa
4 rkl sokeria
½ tl vanilliinisokeria

 

Nämä makeiset onnistuvat todella helposti ja nopeasti, jos sinulla on käytössäsi mikroaaltouuni. Sekoita ainekset pieneen mikrokulhoon ja kuumenna täydellä teholla noin 15 sek. Sekoita, ja laita takaisin uuniin, kokonaisaika uunissa noin 1½ min. Kaada makeismassa leivinpaperille jäähtymään ja leikkaa ruuduiksi, kun se on hieman jähmettynyt.

 

 

 

 

TRYFFELIT

175-200 g taloussuklaata
2 rkl voita
2 keltuaista
2 rkl kermaa
2 rkl konjakkia tai brandyä
(50 g pähkinärouhe)

Pilko suklaa kulhoon. Sulata suklaapalat ja voi vesihauteessa, ts. aseta kulho kiehuvaa vettä sisältävän kattilan päälle.Sekoita keltuaiset, kerma ja konjakki.Lisää suklaan joukkoon ja vatkaa, kunnes seos sakenee.Täytä tryffelimassalla pienet makeisvuoat (noin 40 kpl).Jäähdytä, säilytä viileässä ja tarjoa jouluisen kahvipöydän herkku



Murosuklaa

250 gr kookosrasvaa
250 gr tomusokeria
125 gr kaakaojauhetta
250 gr riisimuroja

  • Sulata kookosrasva.Sekoita keskenään tomusokeri, kaakaojauhe ja riisimurot.Sekoita kookosrasva kuiva-aineisiin.Nostele seosta pieniin paperivuokiin. Anna kovettua kylmässä

 

 

 

 

SUKLAASUUKOT

4 dl pölysokeria
1 dl vettä
½ tl etikkaa
3-4 tippaa piparminttuöljyä
50 g tummaa suklaata

  • Keitä sokeria, vettä ja etikkaa pienessä kattilassa, kunnes pisara hieman jäähtynyttä lientä tuntuu venyvän lankamaisia rihmoina sormien välissä.Kaada liemi kulhoon, lisää piparminttuöljy ja sekoita haarukalla sakeaksi.Levitä massa nokareiksi leivinpaperille. Jos se kovettuu kesken työn, saat sen notkeaksi kuumassa vesihauteessa.Anna nokareiden kovettua.Sulata suklaa vesihauteessa ja pane pisara sulaa suklaata jokaisen minttunapin pinnalle.Pakkaa kovettuneet makeiset tiiviiseen tölkkiin.


AMERIKAN SERKUN JOULUKARKIT

 

75 gr voita tai margariinia
2 pussillista vaahtokarkkeja à 175 gr
1 dl suolapähkinöitä
3 dl kookoshiutaleita
3 dl riisimuroja

 

Sulata rasva suuressa kattilassa.
Lisää vaahtokarkit, sekoita koko ajan, kunnes ne liukenevat.
Ota kattila liedeltä, sekoita joukkoon karkeaksi hakatut maapähkinät sekä kookoshiutaleet ja riisimurot.
Kaada seos leivinpaperilla vuorattuun matalaan vuokaan, tasoita ja siirrä kylmään paikkaan.
Leikkaa paloiksi, kun seos on kovettunut.

 

 

KAHVIKARAMELLIT

250 gr jauhettua kahvia
5 dl vettä
650 gr sokeria
1,5 dl kermaa

Kiehauta kahvi vedessä, siivilöi vesi kulhoon.
Lisää sokeri ja kerma ja keitä seosta, kunnes se sakenee.
Kaada voidellulle pellille ja leikkaa jäähtyneenä neliöiksi.


MOKKATRYFFELIT

250 gr kaakaojauhetta
175 gr tomusokeria
1 munankeltuainen
2 tl pikakahvijauhetta
1 rkl konjakkia tai rommia
3 dl kuohukermaa

Sekoita siivilöity kaakao ja tomusokeri ja muut aineet keskenään
Muodosta massasta pieniä palloja ja kieritä ne suklaaströsselissä.
Säilytä viileässä.

 

 

PORKKANA-OMENAMARMELADI

15 g agar-agaria (apteekista)
5 dl vettä
6 dl sokeria
0,75 dl soseutettua kypsää suomalaista porkkanaa
0,75 dl omenasosetta
1,5 tl viinihappoa (apteekista)
sokeria

Liota agar-agaria yön yli vedessä. Keitä agar-agaria liotusvedessään, kunnes säikeet ovat täysin sulaneet. Älä käytä kattilan kantta marmeladia keittäessäsi. Lisää sokeri ja keitä seosta hiljalleen 45 minuuttia silloin tällöin sekoittaen.

Kokeile seoksen hyytymistä laittamalla lusikallinen seosta lautaselle. Kaada päälle kylmää vettä. Jos seos jähmettyy, se on valmista hyydytettäväksi. Jatka tarvittaessa keittämistä ja uusi koe.

Lisää seokseen siivilän läpi porkkana- ja omenasose.

Lisää viinihappo, sekoita ja kaada seos hyytymään laakeaan, kylmällä vedellä huuhdeltuun astiaan (20X25cm). Kuori vaahto pois pinnalta. Jäähdytä viileässä.

Leikkaa hyytynyt marmeladi kuutioiksi tai ota siitä muotilla paloja. Pyörittele palat sokerissa.

 

 

Säilytä marmeladit ilmavasti kuivassa paikassa, aluksi ilman kantta.

Kuivahtaneet marmeladit voit säilyttää kannellisessa purkissa.
Marmeladit säilyvät pari viikkoa.