http://1.bp.blogspot.com/_Pfp6w0rbJ6s/SU1QSXichmI/AAAAAAAABo8/9PubCd2-NXc/s400/seimi-2.jpg

 

Jouluseimi on etenkin Keski-Euroopassa yksi suosituimmista joulukoristeista. Seimiperinne on saanut alkunsa jouluevankeliumin kertomuksesta Jeesuksen syntymästä. Seimi tarkoittaa savesta, kivestä tai puusta tehtyä eläinten ruokakaukaloa. Seimi oli Jeesuksen ensimmäinen vuode.

Nykyään sanalla seimi ja etenkin sanalla jouluseimi tarkoitetaan eri hahmoista ja esineistä sommiteltua Jeesuksen syntymään liittyvän tapahtuman kuvaavaa kokonaisuutta.
 
Ensimmäiset jouluseimet ovat tulleet Suomeen viimeistään 1400-luvulla. Seimiasetelmia on nähtävissä keskiaikaisten kirkkojen alttarikaapeissa, mm. Vanajan, Someron ja Isonkyrön keskiaikaisten kirkkojen puisissa alttarikaapeissa.
 
Suomessa seimiperinne on viime vuosina laajentunut kirkollisista miljöistä esimerkiksi kauppakeskuksiin ja muihin julkisiin tiloihin. Tänäkin vuonna jouluseimiä voi ihailla rautatieasemilla, kirkoissa, kodeissa ja kouluissa. Seimiasetelmaan rakentaminen kuuluu olennaisena osana monen suomalaisen adventin aikaan, Jeesuksen syntymän odotukseen.